ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ

Ακριβώς όπως στις γυναίκες παρατηρείται μια πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, η «ανδρόπαυση» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης όταν ένας άνδρας μεγαλώνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ανδρόπαυση δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως η εμμηνόπαυση, ωστόσο παρατηρείται σημαντική ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης γύρω στα 40 έτη που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτήν.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ;

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης των ανδρών βρίσκονται σε σταθερή πτώση τα τελευταία 60 έτη. Τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, καθώς αναμένουμε από τους σύγχρονους άνδρες να έχουν όλο και λιγότερη από αυτή τη σημαντική ορμόνη. Αν και δεν είμαστε σίγουροι για την αιτία, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πιθανόν να έχουν καθοριστικό ρόλο, όπως η ευρύτερη χρήση πλαστικών, η αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας και τα αντισυλληπτικά χάπια που απορρίπτονται με λάθος τρόπο (π.χ. στην οικιακή αποχέτευση) και εισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα, δεσμεύονται κατόπιν από τα φυτά και περνούν στη διατροφική αλυσίδα.

Εκτός από αυτή τη γενική μείωση, γνωρίζουμε ότι οι άνδρες άνω των 30 ετών εμφανίζουν ελάττωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης τους περίπου 1% κάθε χρόνο. Αυτή είναι η κύρια αιτία της ανδρόπαυσης, καθώς τα επίπεδα της τεστοστερόνης ολισθαίνουν σε οριακό σημείο περίπου κατά την ίδια ηλικία που οι γυναίκες βιώνουν τη μείωση της παραγωγής των δικών τους ορμονών. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό αύξησης των επιπέδων της SHBG (φυλοσυνδετικής ορμόνης) και μείωσης της παραγωγής της τεστοστερόνης από τα κύτταρα Leydig στους όρχεις με το πέρασμα των ετών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗΣ

Η ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης οφείλεται στη μείωση της παραγωγής της τεστοστερόνης από τους όρχεις και την αύξηση της παραγωγής SHBG (φυλοσυνδετικής ορμόνης). Επομένως, η ανδρόπαυση μπορεί να διαγνωστεί με αιματολογικές εξετάσεις και αξιολόγηση των συμπτωμάτων από έναν ειδικό ιατρό.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

-Εμφανίζονται συχνά μετά την ηλικία των 40 ετών. Η αργή πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες σε συνδυασμό με τη μικρότερη βιοδιαθεσιμότητα της ελεύθερης τεστοστερόνης οδηγεί σε συσσώρευση προβλημάτων γύρω στην ηλικία των 40 ετών. 
-Μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αφού και οι δύο καταστάσεις είναι αποτέλεσμα της μείωσης της κύριας ορμόνης του φύλου.
-Πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι τα ίδια και στην ανδρόπαυση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ανδρόπαυση είναι ένας όρος που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε τόσο συχνά, τουλάχιστον όσο συχνά ακούμε τον όρο εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης που παρατηρείται στο μέσο άνδρα, καθώς μεγαλώνει σε συνδυασμό με περαιτέρω ελάττωση της βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης κάνει όλο και περισσότερους άνδρες να υποφέρουν από συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης.

Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, όπου τα επίπεδα της τεστοστερόνης ολισθαίνουν χρόνο με το χρόνο, η υγεία και η ευτυχία του άνδρα εξαρτώνται από τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων. Ενώ η τεστοστερόνη συχνά δέχεται αρνητική δημοσιότητα, είναι γεγονός πως βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία των ανδρών, όταν βρίσκεται στα σωστά επίπεδα, ενώ μπορεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις και την κοινωνική ζωή του σύγχρονου άνδρα. Εάν αρχίζετε να παρατηρείτε κάποια από τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης, τότε είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τη σχετική εξέταση.