ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TRT?
TESTOSTERONE REPLACEMENT THERAPY

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ TRT;

Τα αρχικά της θεραπείας TRT σημαίνουν “Testosterone Replacement Therapy”, δηλαδή «θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης», η οποία αποτελεί μία εξαιρετικά αποτελεσματική ιατρική θεραπεία για άνδρες που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα αυτής της πάθησης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι μία κοινή πάθηση που μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής ή να αναπτυχθεί στην πορεία της ζωής του άνδρα, λόγω της γήρανσης, του στρες και του κακού τρόπου ζωής. Υπολογίζεται πως 1 στους 4 άνδρες μετά τα 30 μπορεί να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η θεραπεία TRT επομένως, αφορά στην υποκατάσταση της φυσικής παραγωγής της τεστοστερόνης ενός άνδρα σε περιπτώσεις που αυτή εμφανίζεται σε χαμηλότερα των φυσιολογικών επίπεδα.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με χορήγηση φαρμακευτικής τεστοστερόνης είτε με ενέσεις είτε με την εφαρμογή ειδικής κρέμας ή gel. Στο κέντρο μας διατίθενται διάφορες επιλογές όσον αφορά στην χορήγηση της τεστοστερόνης, ώστε να επιλέξετε εκείνη που σας ταιριάζει. Σήμερα επίσης είναι αρκετά συχνή η χρήση και άλλων φαρμάκων, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) σε ένα πρωτόκολλο TRT, με στόχο τη βελτιστοποίηση της θεραπείας, διατηρώντας τη γονιμότητα και τη φυσική παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό. Παράλληλα, μπορεί να απαιτηθεί η διαχείριση και άλλων ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ενώ κάθε άνδρας ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε διαφορετικές επιλογές.

Η χορήγηση άλλων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της hCG, για τη διατήρηση των φυσικών επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό , έχει οδηγήσει ορισμένους να μετονομάσουν την TRT σε «θεραπεία βελτιστοποίησης της τεστοστερόνης», καθώς η φυσική παραγωγή της τεστοστερόνης παραμένει δραστήρια και δεν υποκαθίσταται.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ TRT;

Η θεραπεία TRT μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όμως, ο πιο δημοφιλής και αποτελεσματικός αφορά τη χορήγηση ενέσεων τεστοστερόνης, ενώ παράλληλα η χορήγηση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) είναι εξίσου σημαντική. Με την βοήθειά της μπορεί να διατηρηθεί η γονιμότητα, η φυσική παραγωγή της τεστοστερόνης, καθώς και η ρύθμιση άλλων ορμονικών λειτουργιών. Ωστόσο, ορισμένοι άνδρες δεν επιλέγουν αυτό το είδος θεραπείας, δηλαδή την ενέσιμη χορήγηση, εφόσον υπάρχουν και άλλες επιλογές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν είτε μικρότερη συχνότητα ενέσεων είτε και καθόλου. Στις διαθέσιμες λύσεις συγκαταλέγονται:

 • Η κρέμα/gel τεστοστερόνης, η οποία όμως μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα απορρόφησης.
 • Οι μηνιαίες ή τριμηνιαίες ενέσεις τεστοστερόνης, όπως η ενδεκανοϊκή τεστοστερόνη.
 • Οι εβδομαδιαίες ενέσεις τεστοστερόνης, συνήθως ενανθική τεστοστερόνη ή κυπιονική τεστοστερόνη, οι οποίες είναι και οι προτιμώμενες θεραπευτικές επιλογές για τους περισσότερους άνδρες.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TRT

Στα οφέλη της θεραπείας TRT περιλαμβάνονται:

 • Βελτιωμένη διάθεση – μειωμένο άγχος
 • Βελτιωμένη λίμπιντο – αυξημένη σεξουαλική διάθεση
 • Ενισχυμένη διεκδικητικότητα
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση 
 • Καλύτερη ποιότητα στύσης
 • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • Αυξημένη μυϊκή μάζα και δύναμη
 • Βελτιωμένη ανάπτυξη γενειάδας
 • Καλύτερη αγγείωση και παροχή αίματος (που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και μπορεί ακόμη και να αναστρέψει τον ήπιο διαβήτη τύπου 2).
 • Πιο βαθιά και σταθερή φωνή
 • Βελτιωμένη οστική πυκνότητα
 • Βελτιωμένη γνωστική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της πνευματικής οξύτητας

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ TRT;

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας TRT σχετίζονται συνήθως με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και διϋδροτεστοστερόνης (DHT), ενώ η θεραπεία είναι πιθανό να επηρεάσει και τη γονιμότητα. Όσον αφορά στις παρενέργειες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, αναφέρονται τα εξής:

- Κόπωση. Αντίθετα με το αναμενόμενο, η TRT μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η δόση είναι πολύ υψηλή ή κάποιος μετατρέπει μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης σε οιστρογόνα. Εάν αυξηθούν τα οιστρογόνα, τότε οι άνδρες συχνά αισθάνονται κόπωση.

-Κνησμός της θηλής ή γυναικομαστία. Η αύξηση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και αργότερα ανάπτυξη του ιστού των μαστών. Αυτή η διαδικασία συνήθως ξεκινά με αίσθηση κνησμού στις θηλές.

- Κατακράτηση υγρών. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Αυτή είναι μια συχνή παρενέργεια της θεραπείας TRT και μια καλή ένδειξη ότι τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται. Συχνά παρατηρείται ως αύξηση του βάρους ή οίδημα στους αστραγάλους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή παρενέργεια, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία σε άνδρες με καρδιακές παθήσεις.

Η χορήγηση τεστοστερόνης στην ενδεδειγμένη δοσολογία και υπό αυστηρή παρακολούθηση του ασθενούς, μπορεί να επιφέρει ωφέλιμα αποτελέσματα. Ωστόσο, η αυθαίρετη χρήση τεστοστερόνης ή η αδυναμία επαρκούς αξιολόγησης των συμπτωμάτων μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση πλήθους παρενεργειών και να επιφέρει κάθε άλλο παρά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν είναι όλοι οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη κατάλληλοι υποψήφιοι για θεραπεία υποκατάστασης. Η θεραπεία TRT θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου γιατρού που είναι εξοικειωμένος με τη δοσολογία της συγκεκριμένης ορμόνης και την ένδειξη για τη χορήγησή της. Η λύση στο πρόβλημα της χαμηλής τεστοστερόνης θα πρέπει να ευρίσκεται με τον ενδεδειγμένο ιατρικό τρόπο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού. Η θεραπεία αυτή είναι ασφαλής μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά και δεν κάνει άκριτη χρήση σκευασμάτων τεστοστερόνης χωρίς συμβουλή γιατρού και χωρίς καθοδήγηση.

Η απόφαση για τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης δεν λαμβάνεται αυθαίρετα, αλλά απαιτείται η ταυτόχρονη αξιολόγηση πλήθους παραμέτρων και η διενέργεια τακτικών εξετάσεων. Μόνο εάν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και συμπτώματα μπορεί να αποφασιστεί η εξωγενής χορήγηση τεστοστερόνης, με τη μορφή ενέσεων ή gel. Στο MenTest, ένα από τα κορυφαία κέντρα υποκατάστασης τεστοστερόνης στην Ελλάδα, εφαρμόζουμε τη θεραπεία TRT με ασφάλεια και υπευθυνότητα προς κάθε ασθενή. Στο κέντρο μας διατίθενται διάφορες επιλογές όσον αφορά την χορήγηση της τεστοστερόνης, προκειμένου να επιλεχθεί η μορφή αυτή της ορμόνης που είναι καταλληλότερη για την κάθε περίπτωση και ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς. Η χορήγηση τεστοστερόνης είναι πλήρως εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις του ασθενούς, ενώ εφαρμόζεται συστηματική παρακολούθηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες.