Έλλειψη Τεστοστερόνης: Επιπτώσεις & Θεραπεία

Η τεστοστερόνη, η κύρια ανδρική ορμόνη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών στους άνδρες. Η ορμόνη αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων και του προστάτη, αλλά και τη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της σεξουαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο, της στυτικής λειτουργίας και της παραγωγής σπέρματος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη ως προς τα επίπεδα τεστοστερόνης, που οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως υπογοναδισμός. Η έλλειψη αυτή επηρεάζει πλήθος πτυχών της ζωής ενός άνδρα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της σεξουαλικής του ζωής. 

Έλλειψη τεστοστερόνης κι επιπτώσεις στην ερωτική επιθυμία και τη σεξουαλική ικανοποίηση

Η τεστοστερόνη συνδέεται στενά με τη σεξουαλική επιθυμία ή τη λίμπιντο. Τα ανεπαρκή επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των σεξουαλικών σκέψεων, των φαντασιώσεων και του γενικού ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα. Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι ένα από τα κοινά συμπτώματα που βιώνουν άτομα με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λίμπιντο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών παραγόντων και παραγόντων που σχετίζονται με τη σχέση μεταξύ των συντρόφων, και η χαμηλή τεστοστερόνη από μόνη της μπορεί να μην ευθύνεται για όλες τις περιπτώσεις μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.

 Η τεστοστερόνη διαδραματίζει επίσης ρόλο στην επίτευξη οργασμού και τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση. Μάλιστα, η ορμόνη αυτή επηρεάζει τις νευρικές οδούς και τους υποδοχείς που εμπλέκονται στη σεξουαλική ευχαρίστηση και τον οργασμό. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της έντασης του οργασμού ή καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση και τις συναισθηματικές πτυχές των σεξουαλικών σχέσεων.

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και επιδείνωση της στυτικής λειτουργίας

Η τεστοστερόνη παίζει επίσης ρόλο στη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας. Αν και η τεστοστερόνη δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την επίτευξη και διατήρηση των στύσεων, συμβάλλει στη συνολική διαδικασία ενισχύοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Τα ανεπαρκή επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη ή τη διατήρηση ικανοποιητικής στύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σεξουαλική απόδοση και να επηρεάσει τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση.

Δυσκολίες στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη είναι ζωτικής σημασίας για τη σπερματογένεση και την καλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα αυτών και ανώμαλη μορφολογία σπέρματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια τεστοστερόνης μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα, καθιστώντας δύσκολη τη φυσική σύλληψη των ζευγαριών. Είναι σημαντικό να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άτομα που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη.

Έλλειψη τεστοστερόνης: Θεραπεία

Η έλλειψη τεστοστερόνης αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (Testosterone Replacement Therapy - TRT). Η θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση των επιπέδων τεστοστερόνης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη. Η θεραπεία TRT στοχεύει να επαναφέρει την τεστοστερόνη σε ένα φυσιολογικό εύρος, να ανακουφίσει τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψή της και να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία. Η επιλογή της θεραπείας για την αύξηση τεστοστερόνης εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου, η υποκείμενη αιτία της χαμηλής τεστοστερόνης και τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

 Στο MenTest, παρέχουμε τη θεραπεία TRT με σκοπό να βοηθήσουμε τους ασθενείς να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους απόδοση, την ενέργεια και τη γενική διάθεσή τους. Στο κέντρο μας διατίθενται διάφορες επιλογές όσον αφορά την χορήγηση της τεστοστερόνης, ώστε κάθε ασθενής να επιλέξει αυτή που ταιριάζει στις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης προσαρμόζεται επίσης σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ανάγκες κάθε άνδρα. Μάλιστα, η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων τεστοστερόνης είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της TRT θεραπείας για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα είναι εντός του επιθυμητού εύρους.